top of page

Небезпека в мережі: як зберегти власні кошти та не потрапити на “гачок” до шахраїв.

Оновлено: 26 груд. 2022 р.

Кожного року українці втрачають мільйони гривень потрапляючи до шахрайських схем. На жаль, найчастіше, користувачі самі діляться з грабіжниками власними конфіденційними даними та втрачають значні суми з карткових рахунків.



Ми підготували декілька порад про те, як не потрапляти у прикрі ситуації та не стати жертвою фінансових махінацій:


- Не розголошуйте інформацію, яка зазначена на вашій банківській картці.

До Вас можуть звернутися з проханням про це, через особистий дзвінок, або ж запропонувати ввести дані Вашої картки на шахрайському сайті. Досить часто шахраям потрібен номер картки, термін дії та код CVV, що позначений на іншому боці картки, або ж код транзакції, який прийшов з банку. Пам’ятайте, що ці дані є конфіденційні, і навіть представники банку не мають права їх вимагати.


- Перевіряйте сайти та номери телефонів, з яких вам телефонують.

В мережі досить багато сайтів з відгуками про шахраїв - перевіривши інформацію один раз, ви можете зберегти значну суму на власному рахунку.


- Не встановлюйте неперевірені додатки на телефон і комп’ютер.

Шахраї вдаються до прогресивних схем - використовуючи віддалений доступ вони можуть керувати вашими фінансами. Тому встановіть якісний антивірус та використовуйте лише ліцензійні додатки.


- Якщо ви отримали дзвінок, щодо небезпеки ваших близьких та пропозицією вирішити ситуацію за допомогою коштів - не панікуйте, а зателефонуйте в першу чергу до родича та спитайте, чи правдива ця інформація.

Скоріше за все, ви на “гачку” у аферистів.


- Не переходьте за підозрілими посиланнями, що отримуєте на електронну пошту, або в повідомленнях.

На перший погляд, це може бути лист від банку, але лише на перший погляд... Таким чином маскуються фішинг-сайти (фіктивні сайти) і через декілька секунд після їх відкриття всі ваші дані потраплять до бази жертв шахраїв.


Попередьте ваших близьких та рідних, особливо похилого та підліткового віку, про нескладні правила безпеки в мережі і захистіть родину від фінансових втрат.


30 переглядів0 коментарів
bottom of page