top of page

Історія першої пластикової картки.

Здається, що зручна пластикова картка існувала все життя, але це не так. Колись, ідея розрахунку за допомогою “пластику” - здавалась фантастикою. Ще у 1881 році вперше про оплату за допомогою картки згадав письменник Едуард Белламі, а вже у 1914 році деякі банки почали видавати клієнтам паперові картки, як свідоцтво про платоспроможність важливих клієнтів.

У 1914 році компанія «Western Union» випустила першу карту, з фіксованою сумою кредиту, проте також паперову. Вони були досить ненадійні та недовговічні.

У 1949 році була створена перша ресторанна кредитна карта Diners Club, яка поклала початок епосі сучасних кредитних карт. Відвідувачі ресторанів Нью-Йорка, могли пред'являти її замість готівки. Ресторани передавали копії рахунків в Diners Club, який щомісяця виставляв клієнту загальний рахунок. Клієнт розплачувався з Diners Club, а той з ресторанами.

У 1951 році Franklin National Bank випустив першу банківську пластикову карту.

У масове поширення пластикові карти ввела компанія American Express. Для більшого обігу - карти безкоштовно розсилали клієнтам поштою.

Вже у 60-ті роки на пластикових картах вперше з'явилася магнітна смуга, на якій зберігається інформація про клієнта.

І ось ми у 2021 році маємо не тільки звичну для нас - пластикову картку, а й різноманіття додатків та функцій, що не просто дають змогу розплачуватись без готівки у магазині - а й можливість не вставати з дивану для оплати наших покупок. Впевнені, що такий рівень фінансових технологій здивував би наших пращурів.

61 перегляд0 коментарів
bottom of page